JOULULISTAT - PELASTAJAT!

18.12.2018

Tänään on kuusi yötä jouluaattoon. Jostain kumman syystä joka ikinen vuosi kaksi viikkoa ennen joulua ovat täynnä töitä, puhumattakaan lasten harrastusten, päiväkodin tai koulun joulujuhlista, omista pikkujouluista tai niskan päälle hiipivästä jännityksestä liittyen lahjojen hankintaan. Meillä on kymmenkunta kummilasta kahden oman lapsen lisäksi. Lapsilla on myös neljä serkkua, joten lahjottavia pikkuihmisiä riittää.

Joka syksy lokakuun tienoilla päätän, että tänä vuonna olen ajoissa. Alan hommata lahjoja viimeistään marraskuun alussa, teen lahjasuunnitelmista listan ja lähetän kauempana asuvien kummilasten paketit jo joulukuun alkupuolella matkaan. Juu, ehkä ensi vuonna sitten. Seisoin viimeksi pari päivää sitten sunnuntain yhden tavaratalon leluosaston hyllyjen välissä ja kirjoitin listaa kummilasten nimistä samalla, kun yritin selittää kuusivuotiaalleni, miksi ostan "synttärilahjoja jemmaan ensi kevättä varten jo nyt." Hyvin meni - taas?

Kun tajusin, etten muista yhdeltä seisomalta edes jokaisen kummilapsen nimeä (muistan siis oikeasti, mutta someajan muistihäiriö ADT on iskenyt itseenikin), päätin lopettaa säntäilyn ja miettiä tilanteen läpi rauhassa uudelleen.

Musertunut stressifiilis vaihtui kerralla tyytyväiseen hyrinään.

Istahdin kotona sohvalle ja avasin läppärin. Ryhdyin listaamaan ihmisten nimiä, joille haluan ostaa lahjan. Seuraavaksi aloin listaamaan ruokia, joita haluan joulupöydässä tarjottavan. Sen jälkeen kysyin mieheltä ja lapsilta jouluruokatoiveita ja lisäsin ne listalle. Sitten aloin listata pakollisia joulu-to-do-asioita, joita haluan saada vielä tällä viikolla aikaiseksi. Lopulta listalla oli noin viisikymmentä hoidettavaa asiaa, joista lahjoja vajaa puolet.

Päätin ratkaista lahjalistan niiden nettikauppojen avulla, jotka toimittavat paketit vielä tällä viikolla. Kummilasten lahjat - check. Ruokatilauksia olin tajunnut tehdä jo edellisellä viikolla, jolloin ilmoittauduin ostamaan lähituottajien laatikoita, kaloja ja juureksia Facebookin paikallisesta REKO -ruokaryhmästä. Yes! Joulusiivous oli hoidettu jo tutun sekä hyväksi havaitun siivousfirman kautta eli talon imurointi ja vessojen pesu aaton alla riittää siivoukseksi. Jäljellä olisi enää työhommat ja muutama yksittäinen ruokaan liittyvä hankinta. Musertunut stressifiilis vaihtui kerralla tyytyväiseen hyrinään.

Niinpä annan nyt joulun tulla omalla ajallaan, enkä päästä verenpainetta nousemaan enää minkään jonnin joutavan stressin takia. Listat otan silti käyttöön ensi vuonnakin: nehän sitä stressiä lopulta parhaiten kaaoksenkin keskellä vähentävät.