KUOKKA MAAHAN ISKETTIIN JA DYNAMIITTI TILATTIIN

30.07.2020

Aika syöksyy! Se ei edes lennä, vaan syöksyy eteenpäin huimaavaa vauhtia. Kesän aikana on tapahtunut jonkin verran ja samalla ei yhtään mitään ennen tämän viikon maanantaita. 

Rakennuslupa heltisi kesän alussa ja aloimme valmistella maatöiden aloitusta. Pian selvisi, että olimme muutaman askeleen todellisuutta edellä, koska maatöihin ryhtyminen edellyttää niihin liittyvien LVI- ja sähkösuunnitelmien hyväksyttämistä rakennusvalvonnassa. Vaikka projektimme on niin sanottu avaimet käteen kokonaisuus, olemme saaneet säätää suunnitelmien, oikeiden tekijöiden, "Kuka soittaa kenellekin? Kenen tehtävä on huolehtia, että suunnitelmat hyväksytään rakennusvalvonnassa? Ai tämä ei kuulukaan sopimukseen? Niin siis meidän pitää hakea tontille kuparikaapelia maanalaisten sähköjen maadoittamista varten? Paljonko sitä pitää olla?" tyyppisten kysymyksien kanssa päänsärkyyn saakka. Eikä se ole kenenkään vika: it just is what it is.

Vihdoin heinäkuun viimeisenä maanantaina Maarakennus Elgin iso kaivinkone käynnisti moottorit tontillamme ja ryhtyi hommiin! Kuohuva auki! Kyseinen yritys teki maatyöt meille ensimmäisessäkin talossa, joten olemme onnekkaita saadessamme varman ja luotettavan tekijän tähänkin projektiin. 

Usein sanotaan, että isoimmat yllätykset rakentamisessa tulevat usein esiin maatöiden yhteydessä, jos ovat tullakseen. Jos maa on märkää ja pehmeää, voi sitä joutua paaluttamaan ja se maksaa. Jos yllätys tulee vastakkaisesta suunnasta, voi maan alta löytyvää kalliota joutua louhimaan. Se on pienempi paha taloudellisesti kuin paalutus, mutta ei ilmaista hommaa sekään.

Meillä toteutui jälkimmäinen: tontilla oleva iso kivi olikin kohtuullisen syvässä jumittava kallion palanen. Kalliota löytyi myös tontin etuosasta, joten dynamiitti laitettiin tilaukseen... Onneksi tässäkin kohtaa saimme matkaan mukaan tulleen mutkan hoidettua suht kivuttomasti, joten jos parin tuhannen euron lisäkustannusta ja parin päivän lisäaikaa maatöihin ei lasketa, niin ylläri ei onneksi ollut järisyttävän suuri. 

Enkä tiedä, johtuuko se kokemuksesta vai hetkellisestä väsymyksestä, mutta kallion löytyminen maaperätutkimuksesta huolimatta ei edes harmittanut. Reaktioni mieheltäni tulleeseen what's up -viestiin oli jotakuinkin: "Ok. Hoidetaan." Mitäpä tuota hermoilemaan.