PÄÄTÖKSENTEKO PUHDISTAA MIELTÄ

21.01.2020

Jäätkö koskaan vellomaan kahden tai useamman vaihtoehdon välille niin, että et lopulta tiedä itsekään, mitä oikeastaan haluat tai tarvitset? Lähtökohtaisesti päätöksien tekeminen voi olla järkyttävän vaikeaa varsinkin silloin, kun hyviä vaihtoehtoja on enemmän kuin yksi. Vielä vaikeampaa se on, jos niihin liittyy jotain epämiellyttävää.

Tutkimusten mukaan ihminen on päätöksenteossaan kuin kala: suuren kalaparven sulavat käännökset ovat useimmiten muutaman yksilön päätöksiä, joihin toiset vain reagoivat. Ehkäpä juuri siksi yksittäisten ja itseä koskevien päätöksien tekeminen voi olla niin vaikeaa kuin se on. 

Samaan aikaan on melkein ihmeellistä, miten helposti ihmiset ovat valmiita neuvomaan muita. Toisten asioiden kommentointiin, päivittelyyn tai osoitteluun vihkiytyminen on taiteenlaji, jonka mestareita useimmat meistä ovat. 

Olen joskus miettinyt, että toisten asioiden puiminen saatika niiden parissa viisastelu kertovat jotain ihmisen pikkusieluisuudesta tai ikävästä luonteenlaadusta. Tajusin vastikään, että tämä kaikki on vain oivaa sijaistoimintaa, jolla huomion saa käännettyä pois omista (ehkä vaikeistakin) asioista. Ja kun pätevänä kommentoi toisten asioita, saa itselleen kehiteltyä edes jonkinlaisen hallinnan tunteen: "Tiedän jostain jotain tai ainakin kuvittelen niin!"

Surullista huomion kääntämisessä muiden asioihin on se, että omat asiat jäävät hoitamatta. Ja uskotko, jos sanon, että välitilassa vellominen on ainakin maailman viidenneksi kuluttavinta ihmisenergian haaskausta?

Jos olet hyllyttänyt mielesi sopukoihin asioita, jotka kaipaavat pistettä, pilkkua tai huutomerkkiä, tartu niihin yksi kerrallaan nyt. Kaikkea ei tarvitse käsitellä heti, mutta älä jää odottamaan "soitellaanpa paremmalla ajalla" -hetkeä. Ryhdy toimeen nyt.

Lupaan sinulle, että ratkaistuasi omat päätöksiä tarvitsevat asiasi, ei toisten neuvominenkaan enää maistu. Ennen kaikkea: vapautat itsellesi energiaa, jonka voit käyttää hyvän olosi lisäämiseen. Ja se saattaa jopa eskaloitua jatkuvaksi hyväksi oloksi.