TÄSTÄ SYYSTÄ OSTIMME AVAIMET KÄTEEN TALON

20.02.2020
Kuva: Jopera Oy
Kuva: Jopera Oy

Kun päätös oman kodin rakentavasta yrityksestä on tehty, on päällimmäinen tunne valtava helpotus. Näin oli ainakin meillä, jotka pohdimme, jahkasimme ja kilpailutimme eri toimijoita lähes vuoden. Kerron nyt, miksi ja miten päädyimme siihen, mihin päädyimme.

Meille oli alusta asti selvää, että toinenkin omakotitalomme tehdään puusta. Pidämme puun luonnollisesta hengittävyydestä ja ulkonäöstä sekä tiesimme sen sopivan paremmin myös budjettiimme. Lisäksi meillä oli päätöstä tehdessämme seitsemän vuoden kokemus puutalossa asumisesta, eikä sinä aikana ilmennyt mitään, mikä olisi muuttanut mielipidettämme puutalon hyvistä ominaisuuksista. 

Ystäväni kysyi minulta, miksi emme valinneet ekologista ja tällä hetkellä suosittua hirsitaloa. Minulle hirsi edustaa kesämökkiä, joka perheessämme on tehtykin nimenomaan hirrestä. Lisäksi alueelle, jonne rakennamme hirsitalo olisi mielestämme poikennut korttelin yleisilmeestä liiaksi. Puutalo oli siten monesta syystä meille ilmeisin valinta.

Ensimmäinen kotimme oli Kannustalo, johon olimme enemmän kuin tyytyväisiä. Rakennusmateriaalit ja -aika sujuivat mallikkaasti, eikä asumisen aikana talossa ilmennyt ainuttakaan vikaa. Luulimmekin pitkään, että emme edes kilpailuta muita toimijoita, mutta elämä yllätti meidät tässäkin asiassa - positiivisesti.

Koska ensimmäisen talomme myynti kesti reilut puoli vuotta, oli meillä aikaa pohtia uuden kotimme ratkaisuja rauhassa. Lopulta kävimme syvällisempiä keskusteluja kolmen talotoimittajan kanssa: Kannustalo, Lappli ja Jopera. Kaksi ensimmäistä ovat elementtitaloja eli talon seinät rakennetaan talotehtaan sisätiloissa ennen tontille toimittamista. Jopera-talot rakennetaan puolestaan paikallaan ns. pitkästä tavarasta eli alusta loppuun saakka käsityönä. 

Talotoimittajan valinta on kuin luotettavan kumppanin löytyminen: tärkeintä on luottamus 

Mitä kauemmin kävimme keskusteluja sitä selvempää oli, että "finaalissa" olisivat Kannustalo ja Jopera. Lappli kiinnosti meitä loppuun asti, mutta ikäväksemme yrityksen myyntiedustajan käytös oli jokseenkin hämmentävää (hän ei esimerkiksi koskaan toimittanut toivottua toimitussisältöä käsittävää tarjousta tai lopulta edes vastannut puhelimeen. Hän myös epäili todellisia kaupantekoaikeitamme vielä siinä vaiheessa, kun näytimme kuvan tontistamme, kerroimme tarkoista visioistamme ja pyysimme ääneen tarjousta "haluamme ostaa talon, saammeko teiltä tarjouksen?" Vastauksena hiljaisuus...)

Sivuraiteena kerrottakoon, että kaikkien talotehtaiden myyjät eivät koskaan vastanneet edes yhteydenottopyyntöihimme, toiset halusivat luoda yrityksensä brändin mukaista tunnelmaa kahvikupposten äärellä tuntitolkulla ennen varsinaiseen pihviin eli toimitussisältöön, rakennustapaan ja hinnoittelun perusteisiin etenemistä. Blaah. Me halusimme päästä mahdollisimman nopeasti asiaan. Joperan ja Kannustalon myyntiedustajien kanssa näin tapahtuikin.

Pallottelimme itse piirtämämme ja talotehtaan ehdottaman luonnoskuvan välillä niin kauan, että palaset loksahtivat paikoilleen. Lopulta rakennettava talomme on usean version hybridi, joka vastaa toivottuihin tilaratkaisuihin, mahtuu rakennusoikeuden sallimaan neliömäärään sekä tarkasti laskettuun budjettiin. 

Valitsimme talomme rakentajaksi lopulta Joperan, koska heidän tapansa toimia vakuutti meidät parhaiten. Tajusimme, että talotoimittajan valinta on kuin luotettavan kumppanin löytyminen: tärkeintä on luottamus. Luottamus siihen, että asiat tehdään, kuten luvataan ja jälki on laadukasta. Joperan tekotavassa meitä ihastutti myös se, että jokaisen talon tekee yksi timpuripari, joka tietää alusta loppuun saakka, mitä tontilla tapahtuu. Jos jotain menee vikaan, on sen korjaaminenkin helpompaa, kun raksalla ei ole pyörinyt eri työvaiheissa useampaa alihankkijan alihankkijaa, vaan kaikki lähtee yksistä ja samoista käsistä. 

Tällä hetkellä olemme rakennuslupakuvien piirtämisvaiheessa. Viestintä on ollut sujuvaa ja nopeaa ja homma etenee (toistaiseksi) kuin tanssi. Pidämme peukkuja, että näin se myös jatkuu. Edessä on vielä monta vaihetta ja pitkä "raskausaika" ennen kuin kotimme avaimet käteemme oikeasti lasketaan.