ULKOPOREALLAS - HÖMPPÄÄ VAI HYVINVOINTIA?

23.05.2020

Jos olisin kolme vuotta sitten sanonut itselleni, että ihan lähiaikoina lobbaan tosissani miehelleni sekä koiranpentua että ulkoporeallasta, olisin todennäköisesti nipistänyt itseäni kerran tai parikin luullen olevani täydessä unessa. Nyt kuitenkin olen tilanteessa, jossa tiedän tasan, mihin kohtaan tulevaa pihaamme ulkoporeallas sijoitettaisiin ja minkä rotuinen koira meille otettaisiin. Jälkimmäinen olisi cairnterrieri, mutta jätetään se asia toiseen kertaan.

Olemme päässeet ystäviemme poreisiin viime vuosina niin kesällä kuin talvellakin. Ja onhan se nyt ihanaa: ensin suihkuun ja löylyyn ja sitten suihkun kautta lämpimään kuplaveteen maailmaa parantamaan. Olen solminut poreammeessa myös uusia ystävyyssuhteita, koska se, mitä ulkoporeissa kerrotaan, myös altaaseen jää. 

Mitä teknisiä vaatimuksia ulkoaltaalla on?

Olen viime viikkoina lukenut useiden eri altaita myyvien liikkeiden sivuja, etsinyt keskusteluketjuja, perehtynyt LVI- ja sähkövaatimuksiin tai ulkoaltaan perustuksiin. Se, mitä tähän mennessä olen oppinut on, että jos altaalle löytyy oman pihan sopukoista mahdollinen paikka ja, jos se edes vilahtaa mielessä potentiaalisena ostoksena rakentamisen alkaessa, niin kannattaa ottaa tämä ajatus huomioon jo LVI-suunnitelmaa tehdessä. Kun altaan poistovedelle laitetaan varaus vesijohtoliitoksiin, voi altaan hankintaa pohtia rauhassa niin pitkään kuin haluaa. Ylimääräisiä kustannuksia ei altaan liitännästä juurikaan synny. Toki sen sijoittuminen kannattaa ottaa huomiin myös sähkösuunnitelmassa heti, kun mahdollista. Ja vaikka itse ei allasta lopulta koskaan asentaisikaan, voi se olla pieni valtti taloa myydessä: "takapihalta löytyy ulkoporeallasvaraus, joten oman pihaspan rakentaminen on enemmän kuin mahdollista!"

Satoja kiloja ja veden kanssa ehkä jopa enemmän painava allas vaatii alleen myös tasaisen maan. Monet ammattilaiset suosittavat laittamaan perustuksiksi ainakin kymmenen senttiä paksun betonin, sen päälle kumimaton estämään tärinästä syntyvää resonointia ja terassiin upotettavaan altaaseen myös Finnfoam-eristelevyn kumimaton ja altaan väliin. Oikein tehdyn pohjan päällä allas pysyy jämäkästi ja turvallisesti paikoillaan. Tarkat ohjeet kannattaa tietysti kysyä ammattilaisilta. Esimerkiksi painoon ja kantavuuteen liittyvät laskelmat on hyvä jättää rakennusalan ammattilaisille. Kovin suurta taustasäätöä ei altaan asentaminen kuitenkaan mielestäni vaadi ja hyvä niin.

Olen solminut poreammeessa myös uusia ystävyyssuhteita, koska se, mitä ulkoporeissa kerrotaan, myös altaaseen jää. 

Miten selvitän itselle sopivan altaan ominaisuudet?

Kun tekniset asiat on otettu huomioon ja altaan vaatimat perustukset suunniteltu,  voi keskittyä ydinasiaan: millainen allas on hyvä juuri meille? Montako ihmistä siinä viettää aikaa kerrallaan? Haluatko, että altaassa on hierovia ominaisuuksia? Halutaanko altaassa istua vai maata? Aiotko käyttää allasta vain kesäisin vai ympäri vuoden? Kuinka syvä altaan pitää mielestäsi olla, että viihdyt siinä? Varsinkin talvella veden lämpö ja se, että sitä on riittävästi on äärimmäisen tärkeä pointti, jotta altaan käyttö on miellyttävää. 

Luin yhdeltä sivustolta, että paras tapa selvittää itselle sopiva allas, on testata niitä alan liikkeissä. Esimerkiksi sopivan syvyyden saa selville vain kokeilemalla, mille korkeudelle oma olkapää suhteessa altaan reunaan asettuu. Itse emme tätä vielä ole tehneet, mutta pidämme tosi paljon ystäviemme pihalla olevasta altaasta, johon mahtuu hyvin kaksi aikuista ja kolme lasta kerrallaan. Siinä on myös paikat, joissa istua ja pari paikkaa, jossa makoilla jalat suorana. Allas on neliön mallinen ja sen reunoilla on valot, joiden väriä voi säädellä tunnelman mukaan. Hintaluokka tällaiselle altaalle on noin 5000 euroa. Käytännöllinen suojakansi maksaa siihen päälle noin 500 euroa. Laadukas allas on käyttöiältään kuitenkin ainakin kymmenen vuotta, joten siihen suhteutettuna hinta ei mielestäni ole kohtuuton. 

Laadukas allas on myös hyvin eristetty, jolloin käyttökustannukset vaikkapa sähkön osalta jäävät noin 300 - 400 euroon vuodessa. Vesi vaihdetaan hyvien puhdistusmekanismien ansiosta 2 - 4 kertaa vuodessa, joten kovin suuria huolto-operaatioita ei tarvitse jatkuvasti suorittaa. 

Mitä hyvää ulkoporeallas elämään tuo?

Vesi on hyvinvointielementtinä kiistaton. Pelkästään kehon painosta vähenee vedessä noin 90 % ja nesteet lähtevät lämpimässä vedessä kiertoon, uni tulee jokaisen uintireissunkin jälkeen paremmin silmään ja hierovat suihkut auttavat lihaksia palautumaan myös liikuntasuorituksien jälkeen. Toisaalta, mielestäni pelkkä ajatus siitä, että pimeänä ja tylsänä iltana voisi istahtaa nauttimaan elämästä ulkoaltaaseen ja pulahtaa siihen suoraan saunasta, on ihana. Jos allas on niin kestävä, kuin monet valmistajat väittävät omiensa olevan, aktiivisella käytöllä tämä vaikuttaa myös olevan suht kohtuuhintaista arjen luksusta. Ei välttämätöntä, mutta elämänlaatua kohottavaa varmasti ihmiselle, joka vedessä olosta ylipäänsä nauttii.

En vieläkään tiedä varmasti, tuleeko uuden talomme saunaterassille allasta, mutta jos budjetti yhtään antaa myöten, aion jatkaa siippani lobbausta asiassa. Tosin koira ei niihin poreisiin tule pääsemään, vaikka sellainenkin altaan kanssa meille yhtä aikaa muuttaisi.