VAHINKOLOMALLE HINNALLA MILLÄ HYVÄNSÄ?

29.01.2019

Selailin kaukokaipuutuskissani matkatoimistojen, hotellisivustojen ja lentoyhtiöiden sivuja. Pläräsin niitä puhelimellani eli sihrustin ja täppäilin etusormi ojossa saitilta toiselle. Balille? Sri Lankaan? Espanjaan vai uudestaan Portugaliin, jossa oltiin viime vuonna? Lopulta huomasin jääneeni tuijottamaan kreikkalaisen hotellin kuvia valkoisesta hiekkarannasta, uima-altaista, superior-huoneen merinäkymästä ja täydellisen näköisistä sängyistä.

Kun aloin vertailemaan eri huoneiden hintoja, huomasinkin vahingossa varanneeni neljälle hengelle private residence with vip-concierge service -bungalowin. Mitä juuri tapahtui?! Yritin tökätä ruudulta pois linkkiä, josta "huippuedullisen only for you" -hinnan pääsi varaamaan heti ilman oikeutta perua varausta ilmaiseksi. Aiemmin hotellipalveluun kirjatulta luottokortiltani varattiin siis saman tien mehevä summa rahaa viikon mittaiseen hotellilomaan ensi kesäkuussa. Luonnollisestikaan lentoja ei oltu varattu saatika kesäloman ajankohtaa sovittu työpaikan kanssa.

Laitoin hirveässä paniikissa ensimmäisen viestin varausjärjestelmän ylläpitäjälle. Yritin soittaa perään. Kukaan ei vastannut. Seuraavaksi aloin etsiä hotellin oman myyntipalvelun sekä vastaanoton puhelinnumeroa. Samalla kirjoitin kädet haparoiden viestiä pomolleni: "Tuota, tämä on noloa, mutta voinko lähteä (ehkä) Kreikkaan keskellä viikkoa kesäkuun loppupuolella? Lomistahan ei ole sovittu, mutta tässä nyt tapahtui tällainen vahinko..."

Paniikki kasvoi sitä mukaa, kun kukaan ei vastannut yhteydenottoihini. Lopulta sain Kreikasta myyntihenkilön kiinni ja pyysin ääni väristen apua. Ystävällinen nuori nainen pahoitteli, että asia on sumplittava varausjärjestelmän ylläpitäjän kanssa. Hän ei voinut auttaa. Paniikki yltyi entisestään. Lopulta pomoltani tuli viesti: "Loma onnistuu! Voi jestas sun kanssa!" Eli jos lennot olisivat kohtuuhintaiset, mies saisi omista töistään lomaa ja universumi olisi muutenkin myötämielinen, voisimme ehkä lähteä viikoksi omaan huvilaan hotellialueelle nauttimaan järjettömän hintaisesta majoituksesta ja vip-palveluista.

Universumi ei kuitenkaan maksa luottokorttilaskuja.


Kun aloin selittää puolisolleni, mitä viimeisen vartin aikana oli tapahtunut, hän repesi ensin nauruun. Toiseksi hän kysyi: "Hanna, paljonko tämä show maksaa?" Puraisin huultani ja puoleksi nielaisten kuiskasin: "Viisitonnia plus lennot ja suurin osa ruoista..." Mieheni huumorintaju loppui lyhyeen. Kun vertailimme lentohintoja, laskimme nopeasti, että viikon reissun hinnaksi KREIKASSA kertyisi rapeat 6500 euroa. Hinta sisältäisi hotellin hehkuttaman runsaan aamiaisen, oman huvilan, oman uima-altaan, oman hovimestarin palvelut koko viikon ajalta, suorat lennot Kreetalle ja muutaman muun hulppean yksityiskohdan.

Mutta tuollainen hinta viikon huvituksesta perusturistikohteessa on järkyttävä. Vaikka miten pyöritin asiaa ajatuksissani, keksin hyviä syitä, miksi reissu kannattaa tehdä. Ja ehkäpä universumi haluaa johdattaa meidät juuri sinne vaikka väkisin? Universumi ei kuitenkaan maksa luottokorttilaskuja.

Kolmen päivän jännityksen, kolmen sydänverellä vuodatetun tunteellisen "perukaa tämä varaus please" -viestin ja valvottujen öiden jälkeen sain hotellisaitin ylläpidosta viestin: "Hotelli on tehnyt kohdallanne poikkeuksen ja peruu varauksenne ilman kuluja."

Oletushan olisi, että olisin helpottunut tuosta tiedosta. Siitä huolimatta ärsyynnyin ja harmistuin lopputuloksesta täysin. Mikä mieletön mahdollisuus menee nyt sivusuun, koska aloimme pihistelemään? Ja mikä paratiisi meitä olisi odottanut perillä, jos nyt vain olisimme antaneet kohtalon johdattaa?

Puoliso piti kuitenkin päänsä: Kreikan reissu pitää pystyä tekemään hitusen edullisemmin. Kuudella tonnilla pääsee kuitenkin Balille saakka. Tai viikoksi mökkiin Lappiin... Samalla rahalla rakentaisimme takapihalle pitkästi myös kivimuuria. Tai jätämme rahan käyttämättä ja hyggeilemme kotona niin kuin nyt on käymässä. Blaah.