TALONRAKENNUS

Olemme nelihenkinen lapsiperhe, johon kuuluu äiti, isä ja kaksi paljon harrastavaa lasta. Ryhdymme toista kertaa omakotitalon rakentajiksi. Tällä sivulla seuraan projektimme etenemistä ja ajoittain kaoottista arkeamme rakentamisen ympärillä. 
 

Olen saanut monta viestiä siitä, miten meidän talo on pystytetty ja miten sitä rakennetaan? En tietenkään ole rakentamisen ammattilainen, joten voin kuvata prosessin etenemistä vain maallikon näkemyksellä. Kerron kuitenkin, miltä se minun silmiini on tähän mennessä näyttänyt.

Anteeksi, että olen ollut koko viime syksyn hiljaa blogissani. Tontillamme tehtiin maatyöt loppukesästä ja sen jälkeen kului useampi kuukausi pystyttäjiä odotellessa. Siinä välissä emme pyöritelleet peukaloitamme.

Jos olisin kolme vuotta sitten sanonut itselleni, että ihan lähiaikoina lobbaan tosissani miehelleni sekä koiranpentua että ulkoporeallasta, olisin todennäköisesti nipistänyt itseäni kerran tai parikin luullen olevani täydessä unessa. Nyt kuitenkin olen tilanteessa, jossa tiedän tasan, mihin kohtaan tulevaa pihaamme ulkoporeallas sijoitettaisiin ja...

Koronakevät vei kolme kuukautta ajatukseni ja aikani pois raksablogista, mutta nyt olen palannut. Kevään aikana tapahtui paljon "näkymätöntä" myös taloprojektissamme. Talon pohjapiirros meni kertaalleen uusiksi liian suurten luonnoskuvaneliöiden vuoksi ja sitä jouduttiin pienentämään lähes 10 huoneistoneliötä. Sormet menivät hetkeksi suuhun...

Kun päätös oman kodin rakentavasta yrityksestä on tehty, on päällimmäinen tunne valtava helpotus. Näin oli ainakin meillä, jotka pohdimme, jahkasimme ja kilpailutimme eri toimijoita lähes vuoden. Kerron nyt, miksi ja miten päädyimme siihen, mihin päädyimme.

Mistä aloittaisin? Sama kysymys oli mielessäni silloin, kun käynnistimme ensimmäistä taloprojektiamme kuin tätä kirjoitusta aloittaessani. Sanotaan, että talonrakentamisen yhteydessä täytyy tehdä noin 100 000 päätöstä. Satatuhatta.

Kun rakensimme ensimmäisen kerran, osallistuimme kunnan tonttiarvontaan, jossa vaihtoehtoja oli lopulta kymmenkunta tietyllä rajatulla asuinalueella. Tällä kertaa tilanne tontin etsinnässä oli täysin toinen. Alue, jolle halusimme rakentaa oli vanha, jo täyteen rakennettu lähiö, jolta löytyy tontteja harvemmin kuin neuloja heinäsuovasta.

Oma talo edellyttää tonttia, jolle koti pystytetään. Jos mahdollinen rakentamisalue on mielessäsi laaja, on vaihtehtojakin enemmän. Kokosin alle muutaman perusasian, joiden pohdinta on tontin valinnassa olennaista.

Ryhdymme toista kertaa omakotitalon rakentajiksi. Tänään teimme lopullisen päätöksen talotoimittajasta ja laitamme nimet paperiin huomenna. Prosessi pelkästään tähän vaiheeseen oli pitkä, mutta nyt olo tuntuu jo "välivoittajalta."