TALONRAKENNUS

Olemme nelihenkinen lapsiperhe, johon kuuluu äiti, isä ja kaksi paljon harrastavaa lasta. Ryhdymme toista kertaa omakotitalon rakentajiksi. Tällä sivulla seuraan projektimme etenemistä ja ajoittain kaoottista arkeamme rakentamisen ympärillä. 
 

Kun päätös oman kodin rakentavasta yrityksestä on tehty, on päällimmäinen tunne valtava helpotus. Näin oli ainakin meillä, jotka pohdimme, jahkasimme ja kilpailutimme eri toimijoita lähes vuoden. Kerron nyt, miksi ja miten päädyimme siihen, mihin päädyimme.

Mistä aloittaisin? Sama kysymys oli mielessäni silloin, kun käynnistimme ensimmäistä taloprojektiamme kuin tätä kirjoitusta aloittaessani. Sanotaan, että talonrakentamisen yhteydessä täytyy tehdä noin 100 000 päätöstä. Satatuhatta.

Kun rakensimme ensimmäisen kerran, osallistuimme kunnan tonttiarvontaan, jossa vaihtoehtoja oli lopulta kymmenkunta tietyllä rajatulla asuinalueella. Tällä kertaa tilanne tontin etsinnässä oli täysin toinen. Alue, jolle halusimme rakentaa oli vanha, jo täyteen rakennettu lähiö, jolta löytyy tontteja harvemmin kuin neuloja heinäsuovasta.

Oma talo edellyttää tonttia, jolle koti pystytetään. Jos mahdollinen rakentamisalue on mielessäsi laaja, on vaihtehtojakin enemmän. Kokosin alle muutaman perusasian, joiden pohdinta on tontin valinnassa olennaista.

Ryhdymme toista kertaa omakotitalon rakentajiksi. Tänään teimme lopullisen päätöksen talotoimittajasta ja laitamme nimet paperiin huomenna. Prosessi pelkästään tähän vaiheeseen oli pitkä, mutta nyt olo tuntuu jo "välivoittajalta."